Untitled Document
 
 
  CevaUtil.tk
 
 
Untitled Document
Ce cauti ?
----------------------------------
Ion Tiriac, primul român miliardar în euro
 
 Ionut Ancutescu / Cristian Hostiuc

Aprecierea substantiala a valorii companiilor românesti în ultimii doi ani de zile datorita cresterii economice si majorarii afacerilor se reflecta si în valoarea activelor detinute de oamenii de afaceri români.

Conform unei analize a saptamânalului BUSINESS Magazin, al carui numar apare astazi pe piata, Ion Tiriac este primul român care trece de bariera de un miliard de euro.

"M-as fi dezvoltat la cub daca as fi mers pe credit. Valoarea unui om de afaceri nu consta în câti bani are, ci în accesul pe care îl are la bani", spune Ion Tiriac într-un interviu acordat Ziarului Financiar si BUSINESS Magazin. El afirma ca nu stie daca are sau nu un miliard de euro pentru ca nu a stat sa calculeze.

Daca acum aproape 20 de ani Ion Tiriac ar fi acceptat 5% din NIKE, pe atunci o companie mica de echipamente sportive, în schimbul unui contract de sponsorizare cu Guillermo Villas, jucatorul de tenis pe care îl manageria atunci, ar fi avut deja un miliard de euro de mult având, în vedere dezvoltarea pe care a înregistrat-o compania americana. La statutul de miliardar în euro în urmatorii ani mai "candideaza" presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. De asemenea, pe lista miliardarilor potentiali se mai afla fratii Micula, proprietarii grupului European Drinks, precum si grupul de investitori imobiliari din jurul lui Gabriel Popoviciu. Business Magazin a mai analizat si averile lui Horia Ciorcila si Zoltan Teszari - tineri antreprenori care detin afaceri de sute de milioane de euro.

Este Ion Tiriac un miliardar veritabil? "Cred ca primul si singurul român a carui avere a depasit în prezent suma de un miliard de euro este Ion Tiriac", afirma Dragos Rosca, directorul fondului de investitii Gemisa Investments. Rosca are o vasta experienta în consultanta de management dobândita la Roland Berger Strategy Consultants. "El este unul dintre putinii oameni de afaceri români ale caror investitii se regasesc în companii cu valoare certa, demonstrata în timp - de exemplu firmele din domeniul serviciilor financiare precum Banca Tiriac, Asigurari Allianz-Tiriac, Tiriac Leasing, firmele din domeniul auto, participarea minoritara în cadrul Metro România, proprietatile imobiliare valoroase de tipul terenurilor si cladirilor din Bucuresti", adauga Dragos Rosca.

Cea mai importanta piesa din averea primului miliardar român este Banca Ion Tiriac, care a fuzionat recent cu HVB creând o noua entitate - HVB-Tiriac. Valoarea actiunilor lui Tiriac în noua banca (49,9%) este acum de aproximativ 300-400 de milioane de euro. Însa omul de afaceri ar putea încasa pentru actiunile sale o suma si mai mare daca banca va avea performante. "Voi lua banii când voi crede eu ca va veni sorocul. Lucrul se va întâmpla pe termen de patru-cinci ani, când afacerea o sa creasca", comenteaza Ion Tiriac. Celelalte afaceri importante ale fostului tenisman sunt societatea de asigurari Allianz-Tiriac, grupul de firme din industria auto, participatia minoritara la Metro România, precum si investitiile imobiliare.

Pe viitor, omul de afaceri pariaza pe leasing si imobiliare. El crede ca peste trei-patru ani, Tiriac Leasing va vinde de cel putin 500 de milioane de euro, iar investitiile sale imobiliare vor cuprinde mai multe segmente: rezidential, comercial.

"Petrolistul" Dinu Patriciu nu este înca miliardar în euro, însa ar fi putut fi. Cum grosul averii sale se afla în companii cotate pe Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq, o evolutie mai buna a cursului actiunilor l-ar fi facut miliardar. Si e vorba în special de Petromidia - "perla" grupului Rompetrol detinut de Patriciu în proportie de 80%. Omul de afaceri îsi evalueaza toate afacerile (petrol si imobiliare) la aproximativ 700 mil. $ (560 mil. euro). Patriciu nu este miliardar si din cauza anchetelor care i-au afectat credibilitatea si, implicit, valoarea de piata a companiilor sale.

Fratii Ioan si Viorel Micula ar fi putut avea un miliard de euro (împreuna), însa grupul lor, European Drinks, s-a dezvoltat foarte mult pe credit, lucru care diminueaza valoarea de piata a businessului lor. Oricum, European Drinks este cel mai mare grup românesc din industria alimentara.

Este interesant de urmarit, în continuare, evolutia afacerilor lui Gabriel Popoviciu care dezvolta, împreuna cu asociatii sai, un proiect imobiliar (Baneasa Investments) în care doar investitiile se vor cifra la un miliard de euro.
 
Untitled Document
Publicitate
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Haine online
Magazin online de haine.
Moda masculina
Blog de moda masculina.
BlogInvest
Blog despre bursa si investitii
Pariuri Sportive
Pariuri sportive online.
 
© 2005 AdStart Solutions. Toate drepturile rezervate.
 
Romanian Top66
Text Link Ads script error: local_68139.xml does not exist. Please create a blank file named local_68139.xml.