Untitled Document
 
 
  CevaUtil.tk
 
 
Untitled Document
Ce cauti ?
----------------------------------
Obiceiuri de Craciun
 

Bradul de craciun

Impodobirea bradului este asociata cu sarbatoarea Craciunului, desi brazii au fost un un simbol al vietii cu mult inainte de crestinism, inca de acum 4000 de ani in cultura diferitelor popoare.

Bradul era adus in casele oamenilor in cea mai scurta zi a anului, in decembrie, ca un simbol al triumfului vietii asupra mortii. Pomii erau decorati cu mere, prajituri si dulciuri timp de multe secole. Martin Luther a fost primul care a folosit lumanari pe pom, tarziu in secolul XVI. In 1842, Charles Minnegrode a introdus obiceiul decorarii pomilor in SUA in Williamsburg, Virginia.


Ieslea

Cuvantul iesle are origine gernama "creche" si este derivat de la vechiul cuvant francez "cresche". Ieslea ii infatiseaza pe Fecioara Maria, Iosif si pruncul Iisus alaturi de cei trei magi, de ingeri si de animalele din staul, care au incalzit cu rasuflarea lor pe noul nascut.
Aceste iesle sunt asezate langa bradul de Craciun si infatiseaza nasterea Domnului.


Steaua

Steaua din Bethleem pe care o punem in varful bradului de Craciun este simbolul nasterii Domnului Iisus Hristos.

Se spune ca este steaua care i-a calauzit pe cei trei magi la locul nasterii lui Iisus si atesta puterea nemarginita a lui Dumnezeu care vegeaza peste noi.


Cei 3 magi

Asa cum reiese din epistola dupa Matei si Luca, trei magi de la Rasarit au venit în Ierusalim pentru a i se inchina celui care s-a nascut, rege al iudeilor. Calauziti de stea, ei au ajuns in locul unde era Pruncul impreuna cu Maria, mama Sa, si cazand la pamant I s-au inchinat; si deschizandu-si vistieriile, I-au adus daruri: aur, tamaie si smirna.

I-au adus aur ca unui imparat, caci trebuiau sa-i aduca acetuia slujire de împarat, de carmuitor al lumii; tamaie ca unui prooroc si învatator; si smirna ca unui arhiereu, ca unuia care trebuia sa Se jertfeasca pentru toata lumea. In epistole numele celor trei magi nu este metionat, dar din popor se mentioneaza trei nume Casper din Tarnish, Balthazar din Saba si Melchoir din Arabia


Mos Craciun


In lume Mos Craciun este cunoscut sub diferite nume: Father Christmas, Santa, Saint Nick si Kris Kringle. Mos Craciun, un batranel carunt cu barba lunga si alba, imbracat intr-un costum rosu, este o figura legendara, patronul traditional al Craciunului in multe state ale lumii, cel care aduce cadouri copiilor cuminti.

Se spune ca Mos Craciun traieste impreuna cu sotia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieste jucarii, ajutat de spiridusi. Acolo el primeste scrisori de la copii, cu ceea ce-si doresc ca daruri de Craciun. In Ajunul Craciunului, Mos Craciun isi incarca sania cu jucarii si zboara cu sania trasa de cei opt reni, oprindu-se la casa fiecarui copil; coboara pe hornul casei si lasa cadourile, si, cind are timp, mananca prajiturele si bea lapte, lasate special pentru el de copii.

Cel mai important cantec ce atesta existenta lui Mos Craciun este un poem scris de Clement C. Moore "Vizita Sfantului Nicolae" in 1823 pentru copii sai, care ulterior a devenit cea mai faimoasa descriere a lui Mos Craciun.


Vascul


Vascul se numara printre plantele frumoase si periculoase care sunt folosite de Craciun. Potrivit traditiei, vascul aduce noroc si trebuie pus de Anul Nou la intrarea în casa. Dar folosirea lui dateaza inca dinainte de crestinism, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele ca celebrare a venirii iernii.

Vascul este un simbol pentru pace si bucurie. Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei.


Craciunita


Craciunita (Euphorbia pulcherrmia) sau floarea noptii sfinte, descoperita de Dr. Joel R. Poinsette, ambasadorul Statelor Unite la Mexic, a devenit simbolul Craciunului in America de Nord si Sud. Ea este folosita pentru decorarea casei in perioada sarbatorilor.

Untitled Document
Publicitate
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Haine online
Magazin online de haine.
Moda masculina
Blog de moda masculina.
BlogInvest
Blog despre bursa si investitii
Pariuri Sportive
Pariuri sportive online.
 
© 2005 AdStart Solutions. Toate drepturile rezervate.
 
Romanian Top66
Text Link Ads script error: local_68139.xml does not exist. Please create a blank file named local_68139.xml.