Untitled Document
 
 
  CevaUtil.tk
 
 
Untitled Document
Ce cauti ?
----------------------------------
Adevaratul Mos Nicolae
 

Sfantul Nicolae este sfantul mai tuturora. Este sfantul national al Rusiei si al Greciei si sunt mii de biserici care ii poarta numele - chiar mai mult de 400 numai in Marea Britanie. Este sfantul judecatorilor, al criminalilor, al camatarilor, al hotilor, al comerciantilor, al cersetorilor, al scolarilor, al marinarilor, al brutarilor, al drumetilor, al virginelor si al copiilor saraci.
Este cunoscut ca fiind prietenul si protectorul celor in necaz.

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu, la aproximativ 350 de mile Nord-Vest de la Betlehem, in secolul al patrulea. A fost crescut sa devina episcop la Myra (astazi Kale), in orasul sau natal, Lycia, aflata langa coasta Turciei de astazi.

Legenda povesteste despre dragostea lui pentru copii, despre bunatatea lui si despre miracolele pe care le-a faptuit. Probabil cea mai binecunoscuta poveste este aceea care da stire despre felul in care le-a ajutat pe cele trei surori, care aveau petitori dar nici una nu avea zestre, de vreme ce tatal lor era doar un nobil sarac.
Din cauza acestui lucru nu aveau cum sa se marite.

Episcopul Nicolae era un om timid si nu-i placea sa dea bani direct, deci s-a gandit la o cale prin care sa le poata darui anonim. Cand cea mai mare fata era gata de maritis, bunul episcop i-a aruncat in casa un saculet cu aur noaptea. Mai apoi, cand cea de-a doua fata se pregatea sa se marite, la fel si ea a primit in mod misterios un saculet cu aur. Cand a venit vremea pentru cea de-a treia fata sa se marite, tatal, nobilul sarac, era hotarat sa afle cine este acela care este asa de generos cu fetele lui.
Ramanand treaz, l-a vazut pe episcop cum arunca pe furis un saculet cu aur in casa. Se spune ca Sfanul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a aruncat cel de-al treilea sac prin cos, acesta aterizand intr-o soseta care era pusa la uscat, de aici provenind obiceiul de a pune sosete sau saculete de Craciun deasupra semineului.

Surprins asupra faptului, Nicolae s-a rugat de tatal fetelor sa pastreze secretul, dar, desigur, cumva au aflat toti de acest lucru.

De atunci, de fiecare data cand cineva primea un cadou neasteptat, iimultumeau lui Nicolaie. Cu sase sute de ani mai tarziu, tarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul si auzind de toate aceste povesti frumoase despre episcopul Nicolae a decis sa-l proclame sfantul Rusiei.

Povestile au ajuns chiar si pana in Laponia, la oamenii care calatoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a daruit Nicolae celor trei surori, l-au facut ca sa ajunga in atentia comerciantilor din Italia de Nord. El era reprezentat in statui si imagini, tinand in maini cei trei saculeti cu aur, iar mai tarziu, cand a devenit sfantul comerciantilor, sacii au devenit mingi de aur, care ii reprezentau pe camatari.

Aniversarea mortii lui Nicolae, 6 Decembrie, este atat de aproape de Craciun incat in multe tari cele doua sarbatori s-au impletit. Dar in Germania si in Olanda, si la fel si la noi, cele doua sarbatori au ramas separate.

Untitled Document
Publicitate
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Haine online
Magazin online de haine.
Moda masculina
Blog de moda masculina.
BlogInvest
Blog despre bursa si investitii
Pariuri Sportive
Pariuri sportive online.
 
© 2005 AdStart Solutions. Toate drepturile rezervate.
 
Romanian Top66
Text Link Ads script error: local_68139.xml does not exist. Please create a blank file named local_68139.xml.