Cele
mai indicate alimente care te ajuta sa reduci riscul
confruntarii cu afectiunile oculare sunt urmatoarele:
1.
Pestele - este o sursa excelenta ce furnizeaza suport
structural pentru membranele celulare. Este recomandat
pentru tratarea degenerescentei maculare si pentru
pastrarea sanatatii ochiului.
2.
Spanacul, varza si salata - aceste plante sunt bogate
in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment
galben, protejeaza macula de arsurile solare si de
lumina fosforescenta.
3.
Oul - este bogat in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi
si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei.
4.
Usturoiul si ceapa - prezinta, de asemenea, un continut
bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un
important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru
intregul organism.
5.
Soia - scazuta in grasimi, bogata in proteine, soia
este elemetul de baza ce nu lipseste din nici o dieta.
Soia contine acizi grasi esentiali, vitamina E si
agenti antiinflamatori.
6.
Fructele si legumele - contin vitamina A, C, E si
beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum
morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurna.
7.
Afinele si strugurii - aceste fructe ajuta cu precadere
ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina
de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv
format din struguri si afine te ajuta sa-ti adaptezi
vederea la intuneric in mai putin de 30 de minute.
8.
Vinul - pe langa efectul cardioprotectiv, vinul contine
nutrienti esentiali care protejeaza vederea. Bineinteles,
nu mai trebuie adaugat faptul ca numai un consum moderat
are urmari benefice pentru organism.
9.
Alunele si stafidele - sunt unele dintre cele mai
concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat
de acizi grasi omega-3 contribuie la mentinerea colesterolului
la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.
10.
Uleiul de masline - acest tip de ulei monosaturat
este o alternativa sanatoasa a untului si a margarinei.
de
Carmen Oprea