Antioxidantii sunt
astfel conceputi pentru a neutraliza actiunea radicalilor
liberi de a distruge membranele celulare. Acesti radicali
liberi deterioreaza macromoleculele cheie esentiale
pentru viata precum AND-ul, ARN-ul si proteinele.
Afectarea AND-ului sta la baza imbatranirii premature,
insa cu ajutorul antioxidantilor acesta poate fi ajutat
sa se refaca.
Alte studii recente
au dovedit eficacitatea vitaminei E si C, precum si
a seleniului in protejarea pielii impotriva razelor
ultraviolete.
Seleniul
Este unul dintre cei
mai puternici antioxidanti si parte esentiala a enzimei
Glutation peroxidaza. Ajuta la prevenirea cancerului,
inclusiv a celui cauzat de expunerea excesiva la soare.
Asigura, de asemenea, elasticitatea tesutului si incetineste
procesul de imbatranire a acestuia prin oxidare. Alimentele
care constituie bune furnizoare de seleniu sunt: cerealele
integrale, fructele de mare, usturoiul si ouale.
Luat ca supliment alimentar,
aportul zilnic recomandat de normele internationale
este de 50-200 micrograme, lucru care ofera o protectie
eficienta impotriva razelor solare. De asemenea, ultimele
experimente efectuate pe animale au dovedit ca administrat
pe cale orala sau asociat cu L-metionina (L-selenometionina)
efectele seleniului sunt amplificate, iar arsurile
solare sunt mai rare in cazul expunerii solare.
Vitamina E
Este cel mai important
antioxidant din organism care protejeaza membranele
celulare, mentine activitatea unor enzime si protejeaza
globulele rosii impotriva substantelor oxidante, precum
radicalii liberi. Sursele alimentare cele mai bogate
in vitamina E sunt: uleiurile si margarinele vegetale,
orezul brun, ovazul, alunele, germenii de cereale,
legumele verzi, iar intr-o cantitate mica se regaseste
si in carne.

Noile cercetari au
demonstrat ca avand rol de antioxidant, vitamina E
protejeaza organismul de radicalii liberi. Numeroase
alte studii s-au concentrat asupra efectelor acesteia
de a reduce arsurile solare si a preveni aparitia
cancerului. Administrata in combinatie cu vitamina
A reduce cu pana la 70% riscul aparitiei carcinomului.
Vitamina E grupeaza
4 substante numite tocoferoli (alfa-tocoferol, beta-tocoferol,
gamma-tocoferol si delta-tocoferol), iar cea mai activa
dintre acestea, alfa-tocoferolul, calmeaza pielea
uscata si arsa de soare. In combinatie cu vitamina
C se poate forma o lotiune cu eficienta maxima de
protectie impotriva arsurilor solare.
Vitamina C
Cunoscuta si sub denumirea
de acid ascorbic, este una dintre cele mai folosite
in intreaga lume datorita proprietatilor sale care
ajuta la mentinerea sanatatii prin revigorarea organismului.
Poate fi procurata din leguminoase si citrice. La
fel ca vitamina E, aceasta vitamina actioneaza impotriva
radicalilor liberi, avand un puternic efect antioxidant
si previne cancerul si efectele imbatranirii premature.
Cantitatea de vitamina
C scade considerabil prin expunerea corpului la soare,
poluare si fum de tigara!
Chiar si cea mai scurta
expunere la razele ultraviolete produce o diminuare
a aportului de vitamina C cu pana la 30%, in vreme
ce poluarea o poate diminua cu pana la 55%!
Vitamina C are capacitatea
de a preveni consecintele unei expuneri prelungite
la soare care creste riscul aparitiei cancerului de
piele. Un studiu recent a demonstrat ca administrarea
vitaminei C in 15-30 de minute de la expunerea solara,
celulele arse vor regenera. Este recomandat un consum
de 500-1000 mg de vitamina C pe zi care poate fi procurat
din fructe, legume si sucuri naturale. Bineinteles
ca fiecare dintre noi poate sa ia zilnic un supliment
de vitamina C.
In timp ce efectele
benefice ale unor vitamine sunt de necontestat in
cazuri de arsuri solare, cercetarile in domeniu nu
se opresc aici. Pentru o utilizare adecvata a vitaminelor
si a modalitatilor diverse de administrare a acestora
este indicat sa consulti un dermatolog.

Mic dictionar
de termeni (definitii preluate din "Dictionar
de medicina Larousse", Bucuresti, Editura Univers
Enciclopedic, 1998)
Carcinom
= tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale.
Carcinoamele reprezinta in jur de 80% din cancere;
Radical liber
= molecula prezenta in anumite celule, care poseda
la periferie un electron celibatar. Radicalii liberi
ar fi foarte toxici pentru celule daca n-ar exista
substante destinate sa-i neutralizeze (antioxidantii);
Enzima
= proteina care accelereaza reactiile chimice ale
organismului.
de Ioana Marosan