Bautura extrem de populara
si preferata bucatariilor europeana si mediteraneana,
vinul rosu este un produs gasit in multe varietati,
reflectand diversitatea solului, a climatului si a
culturii din care face parte.
Subiect de nesfarsite
dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru
sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul
a 1 - 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea
bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce
la grave afectiuni, ca in general in cazul bauturilor
alcoolice.
Partile bune
Antioxidantii
Vinul contine antioxidanti,
in special resveratrolul - care este gasit in samburii
si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor
este recunoscuta de mult - ei lupta cu radicalii liberi
si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva
atacului acestora.
Concentratia mare de
resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului
de fermentatie - in care contactul prelungit dintre
zeama de struguri, pielita si samburi face ca in final
produsul finit sa contina un nivel ridicat de antioxidanti.
In principiu, aceasta este si explicatia asa-numitului
"Paradox Frantuzesc". S-a observat ca vinul
din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat
de antioxidanti, ceea ce ii ajuta pe localnici sa
fie mai sanatosi decat altii.
In regiunile din Franta
in care se consuma alimente bogate in grasimi, de
exemplu, rata de incidenta a atacurilor de cord este
mult mai scazuta decat in alte zone ale globului -
desi dieta este asemanatoare. Motivul? Francezii alatura
mereu unei mese bogate un pahar de vin rosu. Si vinul
alb contine anumite cantitati de resveratrol, dar
in cazul sau pielita si samburii sunt indepartate
mult mai devreme in procesul de productie, decat se
intampla in cazul vinului rosu. Astfel, nivelurile
de antioxidanti sunt mult mai scazute.
Prevenirea
cancerului
Studiile de laborator
au scos in evidenta faptul ca resveratrolul are si
proprietati anti-cancerigene. Actiunea sa a fost observata
in urmatoarele directii: minimizarea mutatiilor de
ADN care produc cancerul, uciderea celulelor bolnave
si blocarea crearii de vase de sange in jurul tumorii,
pentru a o hrani. Acest antioxidant are si capacitatea
de a inhiba raspandirea celulelor bolnave in alte
zone (metastaza).
Evident, se asteapta
studii aprofundate in aceasta directie, dar rezultatele
initiale arata foarte promitator. Subtierea sangelui
Resveratrolul are un rol important si in subtierea
sangelui. El actioneaza prompt, impiedicand trombocitele
(celulele implicate in formarea cheagurilor de sange)
sa se alipeasca. Prin acest mecanism, resveratrolul
poate impiedica aparitia infarctului.
Efecte fitoestrogenice
Resveratrolul este
un fitoestrogen. Exista anumite plante similare estrogenului
si care pot juca rolul acestuia in organism, avand
efecte asemanatoare. S-a sugerat astfel ca vinul rosu
poate combate unele probleme cauzate de lipsa estrogenului,
ca osteoporoza sau menopauza prematura. Totusi, aceste
supozitii nu au fost inca dovedite. Pentru cei carora
nu le place vinul rosu, vestea buna este ca resveratroul
se mai gaseste si in alune, afine si macese.
Partile rele
Este trist, dar adevarat
- femeile sunt mai expuse decat barbatii riscurilor
provocate de alcool. Dar partile negative ale vinului
sunt legate in principal de cantitatea de alcool ingurgitata,
nu de particularitatile vinului rosu, cu o exceptie:
Durerea de
cap cauzata de vinul rosu
Aceasta durere este
cauzata de tanin, o substanta chimica responsabila
pentru culoarea rosie si pentru gustul puternic al
vinului rosu. Aceasta chimicala se gaseste de obicei
in pielita strugurilor - de aceea este mult mai rar
intalnita in cazul vinului alb.
Taninul poate provoca
migrene celor care sufera de obicei de asa ceva sau
poate cauza dureri de cap chiar si persoanelor fara
astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variaza
insa de la persoana la persoana. Alte probleme sunt
legate de cantitatea de alcool prezenta in vinul rosu
- aceasta poate varia de la 10% pana la 15%! Puterea
vinului trebuie luata in considerare neaparat - de
aceea merita sa citesti eticheta.
Caloriile din
alcool
Situata printre cele
mai mici neplaceri cauzate de alcool, problema caloriilor
este totusi demna de mentionat pentru cei care isi
supravegheaza serios silueta. Nu are nici un rost
sa te infometezi, dar sa dai buzna in vin. Un pahar
de 125 ml contine aproximativ 80 de calorii, deci
nu trece cu vederea acest lucru.
Accidentele
Alcoolul in cantitati
mari reduce capacitatea de concentrare si atentia,
incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele.
Contributia lui nefasta se face simtita in toate tipurile
de accidente, in special in cele rutiere. Interactiunea
cu medicamentele Se stie ca regula generala ca alcoolul
nu se amesteca niciodata cu medicamentele, oricare
ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul
este metabolizat in ficat si poate interfera cu actiunea
substantelor medicamentoase in mod nedorit. Combinatia
dintre somnifere si bautura este in mod special periculoasa.
Afectiuni serioase
Problemele de sanatate
asociate consumului de alcool se leaga in primul rand
de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata.
Cum am amintit si mai sus, in randurile femeilor riscurile
sunt mai mari, chiar si raportate la cantitati de
alcool mai mici decat in cazul barbatilor.
Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:
- distrugerea ficatului
(ciroza)
- osteoporoza
- riscul de cancer de diferite tipuri: de gat, de
ficat, de san, de esofag
- presiune arteriala ridicata
- ulcere de stomac
- afectarea muschiului inimii
- pancreatita acuta si cronica
- nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime
care circula in sange)
- obezitate.
Ce inseamna
totusi "a bea cu masura"?
Sfatul de a bea cu
masura este de bun simt. Totusi, cantitatile acceptate
de alcool difera intre SUA si Europa. In primul caz,
un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati
este limita propusa, pe cand in statele europene femeile
pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar barbatii 3-4.
In orice caz, fiecare persoana ar trebui sa isi stabileasca
limita proprie, pentru a bea de placere si in cantitati
rezonabile, fara a se supune vreunui risc de sanatate.
de Rodica Savulescu