Oasele, muschii si
celelalte parti ale coloanei vertebrale au nevoie
de o nutritie adecvata si de vitamine astfel incat
sa fie destul de puternice sa suporte greutatea corpului
si pentru a functiona la capacitate optima.
Alegerea alimentelor
potrivite pentru o nutritie echilibrata
O dieta echilibrata
care include cantitatea potrivita de diferite vitamine
si nutrimente reduce problemele de spate prin hranirea
oaselor, a muschilor, a discurilor si a celorlalte
parti ale coloanei vertebrale. Cel mai important este
calciul, care poate fi obtinut din hrana zilnica,
dar si din suplimentii alimentari.
Rolul vitaminelor
in mentinerea unor oase sanatoase
Vitamina A joaca un
rol important in mentinerea unei vederi bune, in cresterea
oaselor, reproducerea si diviziunea celulara.
Vitamina A este un
antioxidant care ajuta sistemul imunitar in lupta
cu diferite boli si infectii, prin accelerarea crearii
celulelor albe ale sangelui care distrug virusii si
bacteriile daunatoare organismului. Este buna pentru
spate deoarece are rol in repararea tesuturilor si
in cresterea oaselor. Ajuta corpul sa foloseasca proteinele
eficient.
In afara de vitamina
A pe care o luam in stare pura din alimente, corpul
nostru mai obtine vitamina A si din beta-carotenul
transformat. Beta-carotenul poate fi gasit in legume
cu frunza verde si fructe. Este important sa nu luam
mai mult decat doza zilnica recomandata de vitamina
A, pentru ca pot aparea in acest caz fracturi de oase.
Vitamnica A poate fi
gasita in carnea de vaca, de vitel sau in ficatul
de gaina. O alta sursa sunt produsele zilnice, precum
laptele, untul, branza si ouale. Fructele de culoare
deschisa, cum ar fi piersicile, nectarinele si cantalupul
- o varietate de pepene galben - sunt si ele surse
de vitamina A. Organismul uman mai poate obtine vitamina
A si din legumele verzi, cum ar fi morcovii, cartofii
dulci si spanacul.
Vitamina C, cunoscuta
si sub denumirea de acid ascorbic, este necesara in
formarea colagenului. Colagenul este o parte importanta
in procesul prin care celulele formeaza tesuturile.
Aceasta vitamina este extrem de importanta in refacerea
tendoanelor care au suferit diferite raniri, a ligamentelor
si a discurilor vertebrale. Vitamina C este indispensabila
pentru mentinerea oaselor si a tesuturilor sanatoase
si puternice, contribuind la producerea hemoglobinei
si a celulelor rosii din maduva oaselor.
Vitamina C poate fi
gasita in fructe - capsune, kiwi si, in general, in
citrice - in rosii, broccoli, spanac, ardei, cartofi
dulci sau cei albi.
Vitamina D imbunatateste
absorbtia calciului, care este important pentru dezvoltarea
unor oase sanatoase si puternice. O absorbtie adecvata
de calciu este esentiala in prevenirea osteoporozei,
o afectiune caracterizata de prezenta unei coloane
vertebrale slabite, care duce in timp la fracturi
dureroase de vertebre.
Vitamina D este prezenta
in mod natural in galbenusul de ou si in uleiul de
peste. In afara de alimente, vitamina D mai poate
fi obtinuta si prin expunerea la soare. Corpul uman
nu poate produce singur vitamina D. Soarele ajuta
organismul uman in acest sens, creand o reactie prin
care se produce vitamina D3, care este apoi transformata
in ficat si rinichi in substante biologice active
necesare metabolismului.
Vitamina K ajuta oasele
sa foloseasca corect calciul, combinatia dintre aceasta
vitamina si calciu ajutand oasele sa ramana sanatoase.
Vitamina K este necesara
in sinteza a cateva proieine care mediaza atat procesul
de coagulare, cat si cel de anticoagulare. Lipsa vitaminei
K din organism este manifestata printr-o sangerare
excesiva. Aceasta vitamina se poate gasi in ficat,
carne de porc, in legumele cu frunza verde - cum sunt
spanacul si broccoli- precum si in produsele lactate.
Fierul este esential
pentru sanatatea celulelor, deoarece le ajuta sa primeasca
oxigen si sa elimine dioxidul de carbon. Mai ajuta
si in producerea mioglobinei, un element important
pentru dezvoltarea unor muschi sanatosi, esentiali
in mentinerea coloanei vertebbrale.
Fierul se gaseste in
produsele cum ar fi ficatul, carnea de porc, pestele,
crustaceele, carnea rosie si cea de pasare. Legumele
care contin fier sunt: spanacul, fasolea, lintea,
soia, broccoli. Organismul uman poate lua fier si
din oua.
Magneziul este important
pentru relaxarea si contractarea muschilor. Ajuta
si la mentinerea unui tonus muscular bun si a densitatii
osoase bune, care, in schimb, poate preveni problemele
de spate.
Corpul uman poate asimila
magneziu din cerealele integrale si painea integrala,
fasole, seminte, nuci, cartofi, avocado, banane, kiwi,
crevete si legumele verzi, cum ar fi spanacul, napul
sau broccoli.
Calciul este esential
pentru mentinerea unor oase sanatoase si ajuta la
mentinerea unui nivel echilibrat a masei osoase. O
cantitate zilnica adecvata este importanta in prevenirea
dezvoltarii osteoporozei.
Calciul se poate asimila prin consumarea produselor
lactate, cum ar fi iaurtul, branza si laptele. Legumele
cu frunza de un verde inchis, cum sunt spanacul, broccoli
si napul, contin si ele calciu. Alte surse sunt: alunele,
mazarea, fasolea neagra si cateva feluri de peste,
printre care sardinele si somnul.
de Ionela Croitorescu