Lupta permanenta cu
greutatea este o problema extrem de frecvent intalnita.
Cresterea in greutate are loc atunci cand cantitatea
de energie obtinuta din hrana si din bauturile consumate
este mai mare decat cantitatea de energie utilizata
in procesele metabolice si pentru exercitiul fizic.
Atunci, excesul de energie este stocat sub forma de
grasime.
Esti supraponderal(a)?
Greutatea ideala este
definita prin intermediul Indicelui Masei Corporale
(IMC), iar pentru a-l calcula, impartiti greutatea
dumneavoastra exprimata in kilograme la inaltimea
dumneavoastra in metri si ridicata la patrat. Un IMC
egal sau mai mare de 25 indica supraponderalitatea,
iar o valoare peste 30 este considerata obezitate.
De exemplu: 55 kg:
1,552 = 55 : 2,4025 = 22,9 95 kg : 1,82 = 95 : 3,24
= 29,3
Acum va puteti verifica
rezultatul prin comparatie cu aceste intervale:
Greutate prea mica:
sub 18,5
Greutate normala: 18,5 - 24,9
Supraponderalitate: 25 - 29,9
Obezitate: peste 30
Nimic nu va va ajuta
mai mult decat o dieta sanatoasa pentru a infrunta
toti factorii care stopeaza in mod normal scaderea
in greutate, cum ar fi:
Un colon incarcat,
probleme intestinale;
Consumul de hrana necorespunzatoare;
Un aport crescut de hrana (in special, alimente grase,
nesanatoase);
Dezechilibre ale insulinei
(cauzate de consumul prea mare de carbohidrati proveniti
din zahar);
O cantitate insuficienta
de enzime;
Lipsa exercitiului
fizic;
O functionare precara
a sistemului digestiv;
Dezechilibre ale mineralelor si vitaminelor din organism;
Paraziti sau viermi intestinali, care cauzeaza un
apetit excesiv;
O functionare necorespunzatoare a glandei suprarenale;
Obiceiuri alimentare proaste, de exemplu, nemestecarea
completa a alimentelor si un program neregulat de
a lua masa;
Un metabolism incetinit;
Un ficat lenes;
Afectiuni ale glandei tiroide;
Retentia de lichide;
Rinichi slabiti;
O infectie extinsa, de natura micotica.
Poftele alimentare
Produsele zaharoase,
alimentele bogate in carbohidrati si dulciurile ridica
nivelul compusilor chimici care ii confera organismului
starea de bine (acestea sunt endorfinele, serotonina
si norepinefrina). Problema care apare in cazul consumului
de produse cu continut ridicat de zahar este aceea
ca el intra repede in fluxul sangvin, cauzand o productie
rapida de insulina si de serotonina. Cand nivelul
zaharului din sange creste brusc, insulina il descompune
rapid, conducand apoi la scaderea concentratiei acestuia
si a endorfinelor din sange. Acest lucru va face sa
va simtiti mai rau decat inainte si s-ar putea sa
incercati sa consumati si mai multe dulciuri pentru
a va recastiga buna dispozitie, instalandu-se astfel
un ciclu de pofte necontrolate, crestere in greutate,
oboseala si schimbari bruste de dispozitie - un cerc
vicios destul de greu de rupt.
Cum scapam de pofta de dulciuri?
Veti simti nevoia sa
consumati dulciuri daca: nivelul zaharului din sange
este permanent in dezechilibru; aveti deficiente ale
substantelor nutritive; o infectie de natura micotica;
dieta dumneavoastra este foarte bogata in carbohidrati
rafinati, prelucrati si alimente sarate. Pofta de
dulciuri este un indiciu al faptului ca s-ar putea
sa aveti o afectiune numita hipoglicemie, care va
determina sa consumati din ce in ce mai mult zahar.
Anumite alimente ajuta la reglarea nivelului de zahar
din sange si tempereaza pofta de dulciuri. Cerealele
integrale si legumele crude constituie alegeri excelente.
Ignamele, cartofii dulci si dovlecelul ajuta, de asemenea,
la controlarea nevoii de dulciuri, fara sa cauzeze
o crestere a nivelului de zahar din sange. Iar o lingurita
de L-glutamina pudra luata inainte de masa ajuta la
inhibarea poftelor alimentare.
Dezechilibrele insulinei
Cand mancam, glucoza
rezultata din procesul de descompunere digestiva este
absorbita de organele interne si in sange. Organismul
isi ia cantitatea de glucoza de care are nevoie, dupa
care incepe sa produca insulina pentru a reduce nivelul
de glucoza din sange la normal, transformand glucoza
in exces intr-un compus numit glicogen, depozitat
de ficat. In cazul unui regim alimentar sanatos, acest
proces functioneaza perfect, dar un consum ridicat
de carbohidrati rafinati, in special de produse zaharoase,
strica acest echilibru si totul incepe sa mearga pe
dos. Organismul dumneavoastra trebuie sa produca din
ce in ce mai multa insulina pentru a descompune zaharul.
In cele din urma, veti capata rezistenta la insulina
si in loc sa transformati excesul de glucoza in glicogen,
il veti transforma in grasime. Astfel cu cat nivelul
de zahar din sange va fi mai instabil, cu atat veti
fi mai predispus la pofta de dulciuri si de carbohidrati
nerafinati, precum painea. Va puteti efectua singuri
un test al tolerantei la glucoza. Daca recunoasteti
ca aveti trei sau mai multe dintre simptomele enumerate
mai jos, s-ar putea sa aveti probleme cu reglarea
insulinei si a glucozei din organism:
Dificultati de concentrare;
Consum crescut de cofeina, ciocolata sau tutun;
Transpiratie abundenta;
Sete excesiva;
Dificultati mari la trezire;
Somnolenta in mijlocul zilei;
Incapacitate de a functiona fara doza de cofeina/nicotina;
Iritabilitate in absenta meselor frecvente;
Necesitatea de a dormi mai mult de opt ore pe noapte.
Rolul tiroidei
Glanda tiroida controleaza
metabolismul intregului organism prin reglarea productiei
de energie si a consumului de oxigen. Stresul continuu
poate afecta in mod negativ glanda tiroida, depreciindu-i
functionarea normala. Suprastimularea tiroidei este
cauzata de consumul de zahar, cafea si alcool care
ii provoaca o stare de epuizare si favorizeaza cresterea
in greutate. Autotestul glandei tiroide va poate fi
util pentru a descoperi ce tip de glanda tiroida aveti.
Daca cel putin trei dintre afirmatiile de mai jos
sunt valabile in cazul dumneavoastra, s-ar putea ca
glanda tiroida sa nu fie suficient de activa.
Maini si /sau picioare
reci;
Dureri de cap frecvente;
Constipatie;
Epuizare, chiar si dupa mai multe ore de somn;
Senzatie permanenta de frig;
Lipsa transpiratiei;
Infertilitate;
Starea de letargie dimineata si exces de energie seara;
Pierderea sprancenelor incepand dinspre coada lor;
Lipsa apetitului sexual;
Crapaturi permanente ale calcaielor;
Tensiune premenstruala;
Pleoape, glezne si maini umflate;
Piele si par extrem de uscate;
Paloare a fetei.
Solutii:
Suplimentele de alge
kelp sunt foarte folositoare pentru o tiroida lenesa,
ca si algele verzi. De asemenea, algele marine bogate
in iod pot ajuta la accelerarea metabolismului;
Consumati alimente bogate in tirozina, precum semintele
de dovleac, avocado si migdalele;
Daca aveti un apetit alimentar necontrolat, luarea
unui supliment cu tirozina (500 mg, de patru ori pe
zi) impreuna cu un supliment cu zinc (50 mg pe zi)
ar trebui sa rezolve situatia.
Deficiente de substante nutritive
Acestea pot cauza cresterea
in greutate - in special lipsa magneziului, a calciului
si a potasiului.
Din ce alimente le
putem obtine?
Magneziu: lucerna,
migdale, mere, avocado, orez brun, telina, curmale,
peste, patrunjel;
Calciu: broccoli, conopida, varza creata, seminte
de susan, mazare, seminte de floarea-soarelui, tahini
(pasta de susan);
Potasiu: caise, banane, morcovi, cod, patrunjel, mazare,
somon, sardine, spanac, cereale integrale.
Prin urmare, o dieta
echilibrata, bogata in substante nutritive va va ajuta
sa rupeti acest cerc vicios al poftelor necontrolate
si, implicit, al cresterii in greutate. Aceasta datorita
faptului ca o alimentatie corecta nu doar ca hraneste
organismul, ci regleaza si nivelul de sange. Nu veti
mai avea caderi bruste de energie, ceea ce inseamna
ca nu veti mai simti o nevoie necontrolata de a consuma
alimente inutile si nesanatoase.
Informatiile au fost preluate din cartea "Esti
ceea ce mananci: Programul care va va schimba viata",
Dr Gillian McKeith, Editura Curtea Veche, Bucuresti,
2005, www.curteaveche.ro