Untitled Document
 
 
  CevaUtil.tk
 
 
Untitled Document
Ce cauti ?
----------------------------------
Diafragma vaginala si crema sau gelul spermicid
 

Ea a fost foarte populara pana prin anii '60, iar in 1971 Societatea de planificare a familiei a raportat ca doar 4% din clientii sai au ales diafragma vaginala. In anii urmatori s-a dovedit ca diafragma vaginala, potrivita si ajustata corect, previne sarcina, protejeaza impotriva BTS (boli cu trasmitere sexuala) si este mai sigura decat contraceptivele hormonale. Totusi mai exista obstacole in calea utilizarii pe larg a diafragmei. Ea trebuie procurata doar la recomandarea specialistului.

Descriere

Diafragma vaginala care trebuie aplicata intotdeauna in imbinare cu gel sau crema spermicida, se confectioneaza din cauciuc moale si are forma de calota (caciulita) cu marginea constituita dintr-un resort flexibil de metal (arcuit, incolacit sau plat). Daca este aleasa corect, diafragma vaginala se potriveste perfect si se ajusteaza comod pe colul uterin, situandu-se dupa osul pubian si ajungand pana la partea dorsala a colului. Diafragmele se produc de mai multe marimi, masurate in milimentri, de la 50 la 90 de milimetri, in functie de marimea partii superioare a vaginului.

Principii de functionare

Cand diafragma vaginala este fixata, continand crema sau gelul spermicid indreptate spre colul uterin, sperma nu poate patrunde in canalul uterin. Spermatozoizii pot atinge marginea diafragmei unde sunt distrusi sub actiunea cremei/gelului. Unele femei ung cu gel si partea exterioara a diafragmei pentru a nimici spermatozoizii care raman in vagin. Intotdeauna aplicati diafragma impreuna cu crema sau gelul: acestea sunt contraceptivele importante; diafragma vaginala serveste doar pentru a le tine in locul potrivit.

Eficienta

Marja de eroare a diafragmei vaginale folosite corect este de 6%, datorandu-se faptului ca in timpul actului sexual vaginul se poate largi, iar diafragma vaginala isi schimba pozitia. Diafragma se misca din pozitia sa initiala si in timpul actului sexual in care femeia este deasupra. Marja tipica (reala) de eroare este mai mare de circa 20%.

Folosirea diafragmei poate fi dublata de observarea perioadelor de fertilitate. Garantia de 100% poate fi atinsa daca partenerul foloseste prezervativul in perioada dumneavoastra de fertilitate. Aceasta metoda nu va influenta in nici un fel fertilitatea. Pur si simplu, renuntati la folosirea ei daca doriti sa concepeti.

Securitatea si problemele posibile

Diafragma este aproape in intregime inofensiva. Ea nu poate glisa si disparea in interiorul corpului femeii, deoarece vaginul se termina la cativa milimetri de la colul uterin. Crema sau gelul pot provoca iritarea vaginului sau a penisului. In aceste caz inlocuiti-le cu altele.

Deplasandu-se, diafragma poate provoca dureri in uter, la vezica urinara sau uretra. La unele femei se poate dezvolta din aceasta cauza uretrita sau cistita repetata (recurenta).

De asemenea, diafragma poate exercita presiune asupra rectului, ceea ce e disconfortant; daca aceste lucru vi s-a intamplat, este dovada ca pozitia diafragmei este incorecta. Incercati diafragme de diferita marimi pentru a o gasi pe cea mai potrivita. Rata de esec poate creste in cazuri de incapacitate de a simti deplasarea diafragmei in timpul actului sexual (cauzata de paralizie, de exemplu). Unele femei achizitioneaza infectii micotice in urma folosirii diafragmei; pentru a le evita spalati minutios diafragma vaginala intre utilizari.

Cine nu poate folosi diafragma vaginala?

Daca suferiti de o deplasare grava a uterului (prolaps grav), diafragma este contraindicata. Femeile cu scolioza (deformarea coloanei vertebrale) sau cu coloana incomplet formata (bifid) nu pot folosi diafragma. Deoarece utilizarea diafragmei necesita unele dexteritati manuale, femeile cu handicap fizic vor cere ajutorul partenerului pentru instalarea corecta si utilizarea eficienta. E bine sa se abtina de la folosirea diafragmei persoanele cu infectii urinare cronice sau cele care au suportat un soc toxic.
Femeile care au un anumit disconfort la atingerea organelor genitale nu vor putea, probabil, sa foloseasca diafragma in mod eficient.

Cum se alege diafragma?

Marimea diafragmei pe care urnmeaza s-o folositi se alege in functie de marimea si conturul vaginului si incordarea muschilor peretilor vaginali. Cu ajutorul unui medic veti putea alege o diafragma cu structura potrivita anatomiei corpului dumneavoastra (diafragma cu marginea spiralata, arcuita sau plata). Femeile care au vezica urinara iesita in afara, prin peretele vaginal si/sau peretele rectului slabit, precum si muschii vaginului insuficient de incordati, vor folosi diafragme cu marginea arcuita.

Cum se foloseste diafragma?

Asemeni oricarui instrument, diafgrama este simplu de utilizat din moment ce v-ati obisnuit s-o introduceti. La inceput introducerea si extragerea diafragmei pot parea niste operatii dificile, dar devin tot mai usoare cu fiecare zi. Diaframa trebuie introdusa cu pana la 6 ore inainte de actul sexual cu penetrare, deoarece cremele si gelurile isi pot pierde actiunea spermicida in corp dupa acest timp. Estimarile mai conservative recomanda introducerea diafragmei cat mai aproape de actul sexual, dar daca va ganditi la spontaneitate actului, este mai bine s-o instalati din timp.

Pregatirile si introducerea

Puneti in interiorul diafragmei de la o lingurita pana la o lingura de crema/gel si intindeti continutul pe toata suprafata (unele carti recomanda acoperirea cu crema/gel si a marginilor; altele spun ca prezenta cremei pe margini faciliteaza deplasarea diafragmei; un compromis ar fi ungerea cu creama/gel a partii interioare a marginilor, fara a atinge partea exterioara). Apoi strangeti diafragma puternic, apasandu-i marginile cu degetul mare si cel mijlociu. Asezati-va pe vine sau pe WC, culcati-va sau stati in pozitie verticala cu un picior ridicat. Cu mana libera departati buzele vaginale, iar cu cealalta introduceti diafragma pana la treimea superioara a vaginului, cu crema/gelul in sus. Ea trebuie sa formeze un unghi fata de coloana vertebrala. Acum apasati cu degetul pe partea inferioara a marginii diafragmei pana cand simtiti colul uterin prin ea.

Nu folositi in nici un caz medicamente vaginale pe baza de grasimi (hormoni vaginali sau preparate vaginale antimicotice) sau lubrifianti pe baza de uleiuri (cum e vaselina) impreuna cu diafragma, caci acestea distrug cauciucul. Nu extrageti diafragma decat dupa cel putin 6 ore dupa actul sexual, acesta fiind timpul necesar pentru distrugerea spermatozoizilor de catre preparatele spermicide. Timpul maxim de lasare a diafragmei in organism este de 24 de ore. Spalaturile interne nu sunt necesare, dar daca doriti sa le faceti, e bine sa asteptati 6 ore. Daca intretineti un act sexual repetat, trebuie sa adaugati o portie noua de spermicide in vagin, folosind un aplicator si lasand diafragma la locul ei.

Eliminarea

Alegeti o pozitie comoda a corpului, posibil aceeasi ca la introducerea diafragmei. Daca nu ajungeti pana la diafragma, incercati o alta pozitie. Introduceti un deget in vagin si agatati marginea de jos a diafragmei, fie intre diafragma si peretii vaginali sau peste bolta de cauciuc a acesteia. Impingeti diafragma inainte si apoi trageti-o in jos. Atentie sa nu deteriorati diafragma cu unghiile.

Spalati diafragma in apa calda cu sapun, clatiti-o si uscati-o cu grija; o puteti trata cu amidon de porumb (in nici un caz cu talc) si puneti-o la pastrat intr-o boxa speciala, ferita de lumina. Diafragma nu se fierbe! Verificati-o cat de des posibil pentru a depista imediat gaurile eventuale. Pentru aceasta umpleti-o cu apa sau potriviti-o la lumina. Revedeti marimea diafragmei o data la un an sau doi. Ati putea avea nevoie de alta marime daca ati pierdut sau ati adaugat in greutate mai mult de 10 kg, daca ati suportat o interventie chirurgicala vaginala sau dupa o sarcina, un avort sau o sarcina pierduta. Diafragmele se inlocuiesc o data la trei ani.

Avantaje

Este o metoda reusita daca intretineti relatia sexuala cu un partener cooperant, doritor sa va ajute sau daca aveti raporturi sexuale nu foarte frecvente, deoarece diafragma nu poate fi folosita decat in timpul actului. Este o metoda foarte eficienta daca e aplicata corect si la timp si aproape ca nu prezinta efecte secundare sau nocive.
Este eficienta daca doriti sa intretineti relatii sexuale in timpul menstruatiei, pentru reducerea scurgerilor. Folosirea diafragmei este o sansa excelenta de a va familiariza cu anatomia propriului corp.

Dezavantaje

Daca unul din parteneri doreste sa aiba sex spontan si neintrerupt de actiuni neprevazute, folosirea diafragmei, in special introducerea ei imediat inaintea actului sexual poate crea disconfort. Trebuie sa tineti cont de necesitatea folosirii diafragmei, sa nu uitati ca aveti la indemnana creama sau gelul ori de cate ori aveti nevoie. Persoanele care practica sexul oral gasesc gustul cremei/gelului neplacut. O cale de a evita acest lucru este spalarea minutioasa dupa introducerea diafragmei sau introducerea acesteia dupa practicarea sexului oral si inaintea actului cu penetrare.

Unele femei constata cresterea infectiilor micotice si ale tractului urinar legate de folosirea diafragmei. Daca infectiile persista chiar si dupa ce ati incercat diafragme de diferite dimensiuni, este cazul sa renuntati la aceasta metoda contraceptiva.

Untitled Document
Publicitate
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Haine online
Magazin online de haine.
Moda masculina
Blog de moda masculina.
BlogInvest
Blog despre bursa si investitii
Pariuri Sportive
Pariuri sportive online.
 
© 2005 AdStart Solutions. Toate drepturile rezervate.
 
Romanian Top66
Text Link Ads script error: local_68139.xml does not exist. Please create a blank file named local_68139.xml.