Untitled Document
 
 
  CevaUtil.tk
 
 
Untitled Document
Ce cauti ?
----------------------------------
Arsurile
 

Arsura este o leziune care afecteaza tesuturile organismului, fiind produsa in urma contactului cu variati agenti - caldura, substantele chimice, electricitatea sau lumina solara. Severitatea arsurii deinde de dimensiunea tesutului afectat si de profunzimea leziunii. Descopera cum poti acorda un prim ajutor persoanelor care se confrunta cu arsuri.

Arsurile sunt de 3 tipuri:

Arsura de gradul unu - afecteaza stratul extern al pielii - epidermul.
Arsura de gradul doi - afecteaza atat epidermul, cat si stratul inferior dermul.
Arsura de gradul trei - cauzeaza cele mai mari probleme pentru ca distruge in totalitate cele doua nivele ale pielii (epidermul si dermul), extinzandu-se pana la tesuturile subiacente.

Cum sa tratezi arsurile minore?

Daca este posibil indeparteaza bijuteriile si imbracamintea din jurul leziunii.
In cazul in care arsura este foarte dureroasa, este destul de probabil ca ea sa fie superficiala. Trebuie sa te misti rapid pentru a reduce extinderea leziunii. Este indicat sa cureti leziunea cu apa rece timp de 10 minute - sau pentru o perioada mai mare de timp daca durerea persista. Daca nu este posibil sa tii sub un jet de apa rece zona afectata a pielii, aplica o compresa rece.
Acopera arsura cu o compresa sterila.
Prezinta-te la medic.

Cum recunosti daca o persoana care a suferit arsuri necesita spitalizare?

O persoana care prezinta arsuri ce afecteaza 15% sau mai mult din suprafata corpului (maini, picioare, piept) necesita spitalizare de urgenta, avand nevoie de ingrijire speciala - eventuale transfuzii de sange, aplicarea solutiilor saline etc. - din partea personalului medical.

Spitalizarea este necesara in oricare din situatiile urmatoare: daca fata, mainile, picioarele si organele genitale prezinta arsuri; daca persoana are o varsta fie mai mica de 2 ani, fie peste 70 de ani; daca organele interne sunt, de asemenea, afectate.

Prim ajutor pentru arsuri severe

Intinde victima, preferabil pe un asternut curat pentru a preveni contactul direct al arsurii cu pamantul.
Daca este posibil, indeparteaza inele, ceasuri sau haine care preseaza inainte ca zona respectiva sa se umfle. Nu indeparta nici un obiect (obiecte vestimentare, bijuterii etc.) daca este lipit de arsura. Acestea pot asigura protectie impotriva infectiilor si previn pierderea fluidelor.
Cheama de urgenta o ambulanta.
Acopera arsura cu un material curat - de exemplu, cu o fata de perna. Fixeaza-l pe locul leziunii cu ajutorul unei esarfe sau cu o fasie din acelasi material.
Pentru arsurile faciale este bine sa faci rapid o masca dintr-o fata de perna, taind gauri speciale care sa vina la nivelul ochilor, foselor nazale si al gurii.
Nu atinge arsura cu nici un fel de creme, unguente sau alte materiale murdare.

Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

Epiderm - strat superficial al pielii; functia esentiala a epidermului este asigurarea unei bariere intre organism si mediul exterior. Celulele moarte ale epidermului se elimina prin descuamare.

Derm - patura mijlocie a pielii, care separa epidermul de hipoderm. El protejeaza regiunile subcutanate de agresiunile mecanice si participa la schimburile termice intre mediul exterior regland pierderile de caldura ale organismului. Multumita numeroaselor sale vase superficiale, dermul asigura nutritia epidermului.

de Carmen Oprea

Untitled Document
Publicitate
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Haine online
Magazin online de haine.
Moda masculina
Blog de moda masculina.
BlogInvest
Blog despre bursa si investitii
Pariuri Sportive
Pariuri sportive online.
 
© 2005 AdStart Solutions. Toate drepturile rezervate.
 
Romanian Top66
Text Link Ads script error: local_68139.xml does not exist. Please create a blank file named local_68139.xml.