Untitled Document
 
 
  CevaUtil.tk
 
 
Untitled Document
Ce cauti ?
----------------------------------
Greva Profesoriilor
 

MOTIVUL Grevei din Invatamant:
         Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, cea a Educatiei Nationale, plus organizatiile "Spiru Haret" si "Alma Mater", sustin cã nu vor opri greva decât dacã Guvernul alocã educatiei 6% din PIB.

Discuta pe forum

28.11.2005
         Federatiile reprezentative din invatamant au decis suspendarea grevei generale si inceperea cursurilor, dupa analizarea dorintelor celor peste 300 de mii de salariati din tara. Majoritatea profesorilor vor semnarea ultimului acord propus de Guvern, au declarat intr-o conferinta de presa, liderii de sindicat.
         Acestia au refuzat sa spuna presei procentele celor care au decis sa opreasca greva. Enervati de insistenta jurnalistilor ei au spus totusi ca in fiecare federatie intre 62% si 66 % dintre profesori au cerut suspendarea grevei. Liderul FEN a declarat ca "Este o etapa dintr-un razboi. Nu exista nemultumiri, pentru ca nu exista nici multumiri"si nu a exclus o reluare a grevei in iunie 2006.
         Materia se va recupera pe toata durata anului scolar, pentru ca elevii sa nu fie nevoiti sa vina ore suplimentare la scoala, spun sindicalistii.
         Si reprezentantii Alma Mater au asigurat ca toti studentii vor intra cu materia la zi in sesiune. Plata profesorilor pe perioada grevei se va face dupa cum va decide fiecare Inspectorat Scolar in parte.
         Potrivit acordului la care s-a ajuns duminica cu Guvernul, in prezenta presedintelui Traian Basescu, ca mediator, salariile vor fi majorate de 11,83% anul viitor, pentru personalul didactic si auxiliar din invatamant, totalizand 4.618 miliarde de lei vechi.
         Astfel, in ianuarie este prevazuta o crestere de 5,5%, iar a doua de 6% in septembrie 2006, ceea ce inseamna o cresterea medie a salariilor dascalilor in luna septembrie de 1 250 000 lei vechi.
         Proiectele de infrastructura scolara, demarate in 2006, vor fi finantate si in 2007, chiar daca trebuiau finalizate in anul precedent. O alta revendicare la care profesorii tin foarte mult, mentinerea titularizarii pentru personalul din invatamant, a fost acceptata.
         Liderii sindicali au declarat ca invatamantul a fost problema centrala a societatii romanesti in ultimele luni si ca nu cred ca vreun guvern isi va mai permite sa trateze profesorii cu indiferenta.
         Premierul Calin Popescu Tariceanu, a salutat decizia profesorilor de reluare a cursurilor.

24.11.2005
         Sindicalistii din invatamant, prezenti la a doua runda de negocieri in seara zilei de miercuri, desfasurata in absenta presei, au inaintat vicepremierului Gh. Pogea o lista cu amendamente la acordul din 18 noiembrie propus de Guvern. Aceasta lista va fi propusa spre discutie Executivului a doua zi, a anuntat miercuri seara, dupa discutii, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
         Sindicalistii solicita o prima crestere salariala de 10% din ianuarie 2006, si inca una de 8% din septembrie 2006, pentru tot personalul din invatamant.
         O a doua solicitare consta in pastrarea statutului de "titular al invatamantului" in legislatia romaneasca actuala si in actele normative ce vor fi adoptate pe viitor. De asemenea, sindicalistii cer remunerarea orelor ce vor fi recuperate dupa incetarea grevei.
         Aceste amendamente reprezinta un punct de vedere comun al celor patru sindicate din educatie. Aprobarea lor de catre Guvern ar marca incheierea grevei si intoarcerea profesorilor la ore.

23.11.2005
         Reprezentantii sindicatelor din invatamant au fost chemati, miercuri dupa-amiaza, la Palatul Victoria, in incercarea de a negocia o posibila iesire din criza. Discutiile au avut loc "cu usile deschise", in prezenta jurnalistilor. Sedinta de negociere a fost condusa de vicepremierul Gheorghe Pogea.
         Dupa cum transmite Realitatea TV, reprezentantii Guvernului au prezentat salariile pe care le au profesorii, gest care i-a nemultumit pe sindicalistii din invatamant, care au parasit sala.
         Totodata, profesorii au anunta ca refuza sa mai negocieze cu vicepremierul Gheorghe Pogea. Presedintele Federatiei Libere din Invatamant, Aurel Cornea sutine, intr-o declaratie consemnata de Europa FM, ca cifrele prezentate de vicepremier sunt "utopice", iar in realitate salariile cadrelor didactice sunt mult mai mici.
         Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat ingrijorat de consecintele acestei greve. El apreciaza ca hotararea sindicalistilor de a continua protestul demonstreaza ca acestia au dorit, in primul rand, cresterea salariilor si nu investitii in invatamant.
Potrivit Antena 1, aproape jumatate din cadrele didactice s-au reintors la cursuri.

22.11.2005
          Profesorii merg pana in panzele albe: continua greva generala! Cadrele didactice continua greva generala aflata in a treia saptamana. Liderii celor patru federatii sindicale reprezentative au anuntat cu putin timp in urma, intr-o conferinta de presa, dupa consultarea colegilor din teritoriu, ca nu vor intra la cursuri.
         Asadar, cele 4 federatii reprezentative, Alma Mater, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar "Spiru Haret" nu vor semna proiectul de acord propus de guvern.
         Ei considera oferta guvernantilor dispretuitoare si au anuntat ca inclusiv profesorii care reluasera cursurile zilele trecute vor intra din nou in greva
Sindicalistii au facut apel la intelegerea parintilor si elevilor in criza creata in invatamant si le-a multumit pentru sprijinul acordat. Ei au spus ca vinovati pentru aceasta situatie sunt doar guvernantii care nu gasesc o solutie pentru rezolvarea situatiei.
         Liderii profesorilor asteapta invitatia guvernului la negocieri "reale" si spun ca nu vor ceda, adica nu vor accepta mai putin de 3 mii de miliarde de lei pentru cresterea salariilor anul viitor. Ei spun ca nu mai sunt dispusi sa accepte o viata de "privatiuni si umilinte".
         Profesorii sunt revoltati ca pentru cererile minerilor s-au gasit bani, imediat ce acestia au amenintat ca vin la Bucuresti iar Parlamentul cheltuieste fonduri pe chestiuni inutile, in timp ce guvernanti motiveaza ca daca ar mari salariile cadrelor didactice ar creste inflatia.

20.11.2005
         Profesorii si-au luat liber la grevã, cel putin pânã când Curtea Constitutionalã se va pronunta asupra constitutionalitãtii unor articole din Legea conflictelor de muncã, atacate de sindicalistii din învãtãmânt. Din nefericire cei care vor avea de suferit din cauza "recreatiei" mult prea lungi vor fi elevii, care vor avea de recuperat zeci de lectii la toate obiectele de studiu.
         Procesul dintre federatiile sindicale si Ministerul Educatiei privind legalitatea protestului din învãtãmânt a fost amânat la termenul de ieri. Juristii sindicatelor au contestat trei articole din Legea 168/1999 a conflictelor de muncã, sustinând cã "neagã dreptul la grevã si golesc de continut exercitarea acestui drept". Ei au mai invocat si lipsa de competentã a Tribunalului Bucuresti de a judeca acest dosar.
        Totodatã, sindicalistii au mai invocat lipsa de obiect a cererii MEdC, care a solicitat federatiilor încetarea grevei ca fiind ilegalã în conditiile în care nu federatiile au pornit greva, ci fiecare unitate teritorialã în parte. Instanta a admis cererea sindicatelor, astfel cã va trimite la Curtea Constitutionalã aspectele sesizate. Pânã la o decizie a Curtii, cadrele didactice pot continua greva generalã. La instanta Secþiei VIII-a Tribunalului Bucuresti s-au prezentat, ieri, câteva zeci de cadre didactice, unele asistând la proces în salã, altele asteptând pe holuri sau în fata clãdirii. Ministerul Educatiei si Cercetãrii poate contesta la Curtea de Apel Bucuresti, în termen de 48 de ore de la pronuntare, decizia de suspendare a procesului privind legalitatea grevei din învãtãmânt, sustin surse din magistraturã.
         Mircea Muresan, director în MEdC, a declarat cã ministerul va cãuta solutii pentru deblocarea conflictului declansat de profesori, astfel încât cursurile sã fie reluate cât mai curând, întrucât orice amânare duce la imposibilitatea recuperãrii totale a orelor pierdute. De la tribunal, în stradã De la tribunal, profesorii au plecat în Piata Constitutiei. În jur de 10.000 de cadre didactice preuniversitare si universitare din Capitalã si din tarã au format un lant uman, acoperind trei laturi din cele patru ale Palatului Parlamentului. Multi dintre protestatari spuneau cã sunt dispusi sã piardã bani din salariu, nefiind plãtiti pe timpul grevei generale, pentru a obþine o majorare care sã le asigure un trai decent si locul pe care îl meritã în societate.
         Ei nu sunt de acord cu solutia propusã de Guvern pentru recuperarea materiei, afirmând cã nu este normal sã nu fie plãtiti pentru orele pe care le vor lucra pentru a recupera materia nepredatã. Profesorii afirmã cã sunt deschisi la negocieri, pentru a gãsi o cale amiabilã de a pune capãt grevei generale. "si luni va fi grevã generalã, dacã Guvernul nu ne invitã la negocieri ca sã mai dea si el ceva, cã noi am cedat destul", a afirmat Rãzvan Bobulescu, presedintele federatiei "Alma Mater". În timpul mitingului, liderii federatiilor sindicale din educaþie au fost invitati la Guvern pentru o întâlnire cu ministrul de stat Gheorghe Pogea.
         Ei au acceptat invitatia, sperând ca Guvernul sã le ofere"o majorare realã a salariilor în învãtãmânt". Mitinguri s în tarã Peste 2.000 de cadre didactice din învãtãmântul preuniversitar au protestat, ieri, în municipiul Arad. De asemenea, la Cluj, este 500 de cadre didactice au participat, la un mars si la un miting de protest. Aproximativ 1.200 de cadre didactice din judetul Dâmbovita au protestat, în tãcere, pe strãzile municipiului Târgoviste, iar în judeþele Dolj si Gorj au participat la miting peste 4.000 de cadre didactice.
         Douã variante de recuperare Ministrul Educatiei, Mihail Hãrdãu, are douã variante pentru recuperarea orelor pierdute de elevi: reanalizarea programei pânã la sfârsitul semestrului sau predarea materiei în afara orelor de curs cu consimtãmântul pãrintilor. Ministrul a fãcut, din nou, apel cãtre toate cadrele didactice aflate în grevã sã revinã la catedrã.

18.11.2005
         In conditiile in care se intra in a treia saptamana de greva, e o mare problema. Nu se mai poate recupera materia nici macar daca se inghesuie trei lectii intr-o ora. Pana la sfarsitul acestui semestru nu ajung nici macar sambetele pentru a recupera orele pierdute pe timpul grevei. Avem in vedere modificarea structurii anului scolar, astfel incat sa se scurteze vacantele elevilor.
         Aceasta ramane singura solutie daca greva nu se va opri", ne-au declarat surse din conducerea Directiei Invatamant Preuniversitar din Ministerul Educatiei. Ieri, la Tribunalul Bucuresti, sindicatele din invatamant au cerut amanarea procesului pentru a se pronunta Curtea Constitutionala asupra legalitatii a trei articole din Legea conflictelor de munca. Instanta a admis cererea sindicalistilor, iar greva din scoli, licee si facultati va continua. Imediat dupa ce au aflat vestea, guvernantii i-au chemat pe sindicalisti la Palatul Victoria pentru negocieri. Aseara, discutiile erau tensionate. "Nu am obtinut nimic in plus la salarii.
         Greva va continua si luni", ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI. Ieri, peste 15.000 de dascali au protestat in fata Parlamentului. Targoviste, Cluj-Napoca, Arad, Craiova sunt alte orase in care profesorii au organizat mitinguri de protest. "Viata noastra, unde e? Viata noastra, ce-ati facut cu ea?" "Viata noastra, unde e? Viata noastra, ce-ati facut cu ea? ... Doamne, vino Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni...", asa cantau, ieri, cu palmele impreunate, aproape 15.000 de profesori, adunati din toate colturile tarii, in Piata Constitutiei din Bucuresti. Urlau, isi strigau nemultumirile, ii huiduiau pe guvernanti, cantau strofa de strofa, cu mana la piept... imnul Romaniei. Un capcaun si un magarus au fost mascotele profesorilor pe tot parcursul protestului. Pe pieptul magarului statea scris: "Maxima oferta a Guvernului - o mare magarie". "Scoala e acu'-n galeata/ Si va fi chiar si mai rau/ Caci Basescu-n loc s-o scoata/ Ii aduse si-un Hardau", "Guvernul D.A. repetent la educatie!", "Parlamentari! Sa va fie rusine!
         Toti sunteti la fel! Toti v-ati ciocoit!", "Nu ne inrobiti!", "Vrem respect si demnitate de la cei pe care i-am invatat carte!", "Colegiul National "Sfantul Sava" regreta ca l-a avut elev pe dl. Tariceanu", "Tariceanu si ai lui teapa-nvatamantului!", "Prim-ministru' Tariceanu gandeste ca hipopotamu'", "Stimati guvernanti, "va uram" sarbatori imbelsugate ca ale noastre!", acestea sunt doar cateva dintre dedicatiile dascalilor pentru guvernanti, scrise pe zeci de pancarte. Profesorii au cerut demisia guvernului si a secretarului de stat pe invatamant preuniversitar, Paloma Petrescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu, senatorul Varujan Vosganian si ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, acestia au fost, in opinia cadrelor didactice, "oamenii cu care NU ne mandrim".
         Vestea suspendarii procesului privind legalitatea grevei din invatamant si transferarea acesteia la Curtea Constitutionala a starnit o adevarata explozie de bucurie in randul dascalilor. "Justitia a fost cu adevarat o arma pentru noi si merita toata stima noastra. Greva este in continuare legala. Speram ca Guvernul ne va lua in seama. Cat ii priveste pe reprezentantii Ministerului Educatiei, cerem inca o data demisia secretarului de stat, Paloma Petrescu, "o doamna" lipsita de profesionalism, care isi permite sa incalce legea... o vom actiona in judecata. Greva va inceta numai in urma unor negocieri serioase prin care sa fie solutionate revendicarile noastre sau atunci cand colegii nostri vor decide cum, cand si in ce conditii va fi suspendata", a spus Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", spune ca "sloganul "Dreptate si Adevar" s-a transformat in "Dispret si Aroganta" fata de populatia Romaniei". "Mingea e in terenul guvernantilor.
         Mai avem cateva ore pana luni dimineata pentru a putea stopa greva. Vina e numai a guvernantilor. Si luni va fi greva generala daca guvernantii nu ne dau nimic, ca noi am cedat destul", spune, la randul lui, Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater". Catalin Croitoru, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), spune ca "nimeni nu este mai presus de lege nici macar cetateanul Tariceanu. Nu vom admite ca greva sa fie suspendata prin abuz". Un bradut artificial, impodobit cu covrigi, pungi cu firimituri de paine si hartie creponata, acesta a fost cadoul de Craciun din partea dascalilor pentru presedintele Basescu, spunand ca ii aduc in dar ceea ce le asigura in prezent Guvernul, prin salariile de mizerie pe care le primesc. Si Mos Craciun a fost prezent la mi-ting. Sacul mare al mosului era gol, iar el statea cu mana intinsa si cer-sea bani profesorilor.
         Profesorii par-ticipanti la protest au format un lant viu, acoperind trei laturi dintre cele patru ale Palatului Parlamentului. Economistul-sef al BNR: ,Salariile bugetarilor din Romania au crescut cu 50 la suta in octombrie 2004-2005" In cazul profesorilor, cresterea a fost de 40 de procente In perioada octombrie 2004 - octombrie 2005, salariile bugetarilor din Romania au crescut cu 50%, cele ale profesorilor cu peste 40%, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale Romane (BNR). Mentinerea deficitelor publice si a salariilor in limite rezonabile va fi esentiala anul viitor pentru succesul dezinflatiei, a spus el. ,Noi ne mentinem previziunile de 8,1% - 8,3% pentru inflatia raportata decembrie la decembrie. Cred ca este regretabil ca dupa atatea discutii privind inflatia se mai fac, inca, astfel de confuzii", a adaugat Lazea.

16.11.2005
         Conducerile reunite ale Federatiei Sindicatelor Libere din învãtãmânt, Federaþiei "Spiru Haret", Federatiei Educatiei Nationale si Federatiei "Alma Mater" au decis marti, sã continue greva generalã pe termen nelimitat. Membrii de sindicat sunt hotãrâti sã nu înceteze greva decât dacã echipa desemnatã de premierul Tãriceanu, va veni cu o ofertã care sã satisfacã revendicãrile salariatilor din învãtãmânt. Decizia de încetare a grevei urmeazã sã fie luatã prin consens, de cãtre toate cele patru federatii sindicale, pe baza vointei membrilor de sindicat, se spune într-un comunicat semnat de liderii sindicali. Orice decizie unilateralã care ar putea fi luatã de un sindicat, este apreciatã ca neavenitã de cei patru lideri care semneazã comunicatul.

Venituri brute medii:

-Învãtãtor debutant: 524 lei
-Profesor debutant: 614 lei
-Învãtãtor gradul I cu cea mai mare vechime (peste 40 ani): 1017 lei
-Profesor gradul I cu cea mare vechime (peste 40 ani): 1288 lei

         Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu a cerut sindicatelor sã înceteze greva pe timpul desfãsurãrii negocierilor. Purtãtorul de cuvânt al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni, a declarat la BBC cã în optzeci si cinci la sutã din scoli si licee s-a rãspuns apelului la grevã pe termen nelimitat, lansat de sindicatele din învãtãmânt. Câtã vreme ministrul de finante a spus cã nu poate respecta legea care cere alocarea a 6% din PIB învãtãmântului, nu înteleg de ce se cere profesorilor sã respecte legea. Aurel Cornea Sindicatele cer ca bugetul alocat educatiei sã fie de 6 la sutã, în conditiile în care guvernul este dispus sã aloce sub 4 la sutã. Liderii sindicatelor din învãtãmânt au respins cererea Ministerului Educatiei si Cercetãrii de încetare a protestelor. "Câtã vreme ministrul de finante a spus cã nu poate respecta legea care cere alocarea a 6% din PIB învãtãmântului, nu înteleg de ce se cere profesorilor sã respecte legea" sustine presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, Aurel Cornea. Conducerea Ministerului Educatiei a cerut profesorilor sã nu îsi întrerupã activitatea, motivând cã greva generalã declansatã luni ar încãlca legea. Buget învãtãmânt Cifra prevãzutã în proiectul de buget - 2,29 miliarde euro Cifra cerutã de sindicate - 3,72 miliarde euro Conducerea ministerului n-ar fi primit o notificare din partea grevistilor, în legãturã cu cererile acestora, asa cum prevede Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de muncã.

         Greva generalã declansatã de sindicatele din învãtãmânt este cea mai amplã grevã de dupã 1990. Grevistii cer alocarea a 6% din PIB educatiei si o rectificare de buget pe 2005 de 850 de miliarde de lei vechi, bani necesari plãtii salariilor pe trimestrul patru al acestui an. Greva generalã declansatã de sindicatele din învãtãmânt este cea mai amplã grevã de dupã 1990 Deci per total, sindicalistii cer o suplimentare de aproape un miliard si jumãtate de euro, a bugetului educatiei. La greva generalã participã Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, Federatia Educatiei Naþionale, Federatia "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Universitare "Alma Mater", dar si organizatiile nationale ale studentilor. Ministerul Educatiei a invitat sindicatele din învãtãmânt sã înceapã renegocierea contractului colectiv de muncã, si conform legii, de la trimiterea invitatiei si pânã la finalizarea negocierilor, sindicatele ar avea obligatia sã nu declanseze conflicte de muncã.

14.11.2005
         Profesorii continuã greva generalã declansatã încã de acum nouã zile. Federatiile sindicale s-au reunit în aceastã dupã-amiazã si au hotãrât sã continue protestul, deoarece considerã oferta executivului imposibil de acceptat.

         Decizia sindicalistilor era una previzibilã, de altfel. Majorirarea liderilor sindicali anuntaserã încã dinaintea întâlnirii de astãzi cã profesorii sunt hotãrâti sã continue protestul. Liderul Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor a declarat cã dascãlii sunt nemultumiti de oferta salarialã de 8% propusã de Guvern. Nu au intrat nici astãzi la ore profesori din 18 judete, pe lângã municipiul Bucuresti.

         Din cei 13.000 de sindicalisti afiliati Alma Mater, 6.000 au intrat în grevã sãptãmâna trecutã. Din restul de 7000 de profesori universitari, doar 3 % ar vrea suspendarea grevei, în timp ce 60 de procente cer continuarea actiunilor de protest. Restul de 37 % dintre profesorii universitari sunt încã indecisi. Cu toate acestea, în universitãþile din Baia Mare, Resita si Arad dascãlii au reluat cursurile.

12.11.2005
         Calin Popescu-Tariceanu: "Vreau sa subliniez înca o data: este cel mai mare buget alocat învatamântului din 1990 încoace. Ajungem la 5% din PIB si în acest fel avem premisele ca sa putem atinge obiectivul de 6% din PIB la orizontul lui 2008, ceea ce ne dorim." - Declaratia Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu dupa întâlnirea cu reprezentantii sindicatelor din învatamânt

         Dl.Calin Popescu-Tariceanu: Buna seara. Suntem dupa aproximativ 12 ore de discutii si negocieri cu federatiile sindicale din învatamânt. Doresc sa va spun ca eforturile au fost îndreptate catre realizarea unui acord care speram sa conduca la detensionarea situatiei din învatamânt, la încetarea grevei si la reluarea procesului din învatamânt.

         Am venit cu o propunere extrem de concreta privind finantarea sistemului de învatamânt, în speranta ca sindicatele vor înceta greva si vor relua de luni procesul de învatamânt. Iata, care este oferta facuta astazi sindicatelor.

         Guvernul se angajeaza sa finanteze toate proiectele si investitiile din învatamânt, cu o suma echivalenta la 1,1% din PIB, în plus fata de ceea ce este pâna în prezent, o suma care se cifreaza la 34.500 miliarde de lei. Este aproximativ un miliard de euro si pot sa subliniez ca este, în acest fel, cel mai mare efort bugetar care se face pentru învatamânt din 1990 încoace. Pentru informarea dumneavoastra, în perioada 1993 - 2004 media fondurilor alocate învatamântului a reprezentat 3,2% din PIB, iar bugetul Educatiei în 2005 a fost de 4,1%. În acest fel vom ajunge la o finantare de 5% din PIB pentru învatamânt.

         Programele care vor putea sa fie finantate din aceste fonduri vizeaza constructia de scoli, de campusuri scolare si universitare, modernizarea lor, constructia de camine, refacerea caminelor, îmbunatatirea conditiilor de cazare, îmbunatatirea laboratoarelor si atelierelor, atât din scoli, cât si din învatamântul universitar. Tot acest program va fi realizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si am convenit sa formam si o comisie de monitorizare împreuna cu federatiile sindicale - am fost deschisi la propunerile sindicatelor, care au considerat ca este necesara o astfel de formula. Desigur ca, pe lânga acest punct important, celalalt punct a vizat revendicarile sindicale de natura salariala.

         Proiectul de acord contine urmatoarea propunere: salariile vor fi majorate într-o prima faza de la 1 ianuarie cu 5%, urmând ca de la 1 septembrie sa fie o majorare suplimentara de înca 3%, cu alte cuvinte pe ultimele 4 luni majorarea salariala se ridica la 8%. Concret, acest lucru înseamna o crestere medie anuala de 630.000 de lei pe cadru didactic. Daca vreti calcule mai exacte, la care o sa se refere si dl ministru de stat Pogea, sunt urmatoarele: în prima faza cresterea salariala pâna în luna septembrie este de 530.000 de lei, la care se mai adauga de la 1 septembrie înca 330.000 pentru a ajunge pe ultimele patru luni la 860.000 de lei. De asemenea, ne-am aratat disponibilitatea pentru a lua în considerare o serie de cereri ale sindicatelor privind reparatii de natura financiara create de discrepantele care au fost create si de întârzierea acordarii unor drepturi salariale în ultimii trei ani. Aceste plati vor fi facute esalonat în urmatoarele 36 de luni.

         Am discutat, si urmeaza sa facem o propunere, ca în parlament sa fie introdus un amendament referitor la individualizarea sumelor aferente salariilor la nivelul administratiilor locale. Acest lucru este ca urmare a cererii facute de sindicate pentru a nu avea surprize ca plata salariilor este lasata deoparte si ca nu vor primi salariile la nivel local pentru ca, asa cum stiti, la nivel local sunt municipalitatile, în sfârsit, toata administratia locala care face plata acestor salarii. Acestea sa zicem ca sunt partile bune.

         Partea, sa zicem, mai putin placuta, este ca, în pofida insistentelor pentru ca acest acord sa fie însotit de încetarea grevei si reluarea activitatilor din învatamânt, federatiile sindicale ne-au spus ca nu pot sa consulte atât de repede liderii, cu toate ca din discutiile pe care le-am avut, înteleg ca apreciaza ca acestea sunt posibilitatile economiei si economice pe care le avem în momentul de fata pentru acoperirea cererilor salariale. Am insistat foarte mult ca reluarea procesului de învatamânt sa fie facuta luni, pentru ca prin aceasta greva evident ca este afectat întregul proces de învatamânt, sufera studentii, sufera elevii si bineînteles si profesorii.

         Efortul pe care l-am facut pentru finantarea învatamântului pentru a ajunge la 5% din PIB credem ca trebuie sa fie însotit de o atitudine pe masura si din partea membrilor de sindicat, în sfârsit, din partea cadrelor didactice si în continuare. Sper acest lucru si spuneam ca am insistat nu numai eu, inclusiv presedintele Traian Basescu a insistat ca reluarea procesului de învatamânt sa se faca luni. Din pacate, întelegem ca exista niste proceduri mai laborioase de consultare si asteptam totusi în cursul zilei de luni, cel târziu marti ca greva sa fie oprita si procesul de învatamânt sa fie reluat.

         Vreau sa subliniez înca o data: este cel mai mare buget alocat învatamântului din 1990 încoace. Ajungem la 5% din PIB si în acest fel avem premisele ca sa putem atinge obiectivul de 6% din PIB la orizontul lui 2008, ceea ce ne dorim. Sigur ca aceste sume alocate suplimentar, de peste 1% din PIB, 1,1%, sunt dedicate exclusiv proiectelor si investitiilor, nu sunt bani destinati pentru salarii, vreau sa subliniez foarte clar. În acest an, politica salariala va trebui sa fie una extrem de strânsa, ne vom putea permite cresteri salariale în sectorul bugetar într-o masura care sa reflecte cresterea economica, care sa reflecte cresterea de productivitate, dar nu vom putea exagera cu aceste cresteri salariale, pentru ca exista altfel riscul reaprinderii pericolului inflationist si a erodarii câstigurilor salariale din cauza inflatiei. Suntem pe o tendinta foarte buna, o tendinta de crestere economica, o tendinta de scadere a inflatiei, aceste tendinte trebuie mentinute, dar ele se mentin numai cu politici macroeconomice foarte bine tintuite pe obiectivele pe care le avem.

         Reporter: /.../ cine l-a chemat pe presedintele Basescu. Cum a ajuns aici, eventual a venit cu o solutie, pentru ca imediat dupa plecarea presedintelui s-a gasit solutia/../

         Dl. Calin Popescu-Tariceanu: Ne-am consultat permanent în cursul zilei si cu presedintele, care a fost tinut la curent. Domnul presedinte a insistat si el ca greva sa înceteze începând de luni, în rest termenii acordului erau convenitii de dupa-amiaza de la ora 18. Va multumesc.

 
Untitled Document
Publicitate
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
Haine online
Magazin online de haine.
Moda masculina
Blog de moda masculina.
BlogInvest
Blog despre bursa si investitii
Pariuri Sportive
Pariuri sportive online.
 
© 2005 AdStart Solutions. Toate drepturile rezervate.
 
Romanian Top66
Text Link Ads script error: local_68139.xml does not exist. Please create a blank file named local_68139.xml.